Habari Safari

In Mzuzu hebben we weer eens een typische rustdag: een bezoek aan de markt, ergens koffie en lunch, en verder helemaal niks. Nou ja, niet helemaal. Hier zit namelijk voor het eerst sinds Lilongwe (en waarschijnlijk voor het laatst voor lange tijd) weer een grote Shoprite, dus we vullen onze voorraden weer even aan. In de kleine supermarktjes onderweg hebben ze het meeste wat wij nodig hebben ook hoor, maar het voelt even heel luxueus, zo’n grote supermarkt.

We rijden verder, en het landschap wordt fraaier. We volgen grotendeels een vallei, waardoor we niet al te veel hoogtemeters hebben maar wel hoogteverschillen zien. De vallei uit is even klimmen, maar daarna mogen we ook weer fors omlaag. Waar we van het meer naar Mzuzu 20 km kregen voor de klim, gaan we nu in iets meer dan 10 km weer naar beneden. Her en der moeten we om de apen heen slalommen, en in de diepte zien we voortdurend het meer liggen.

We doen hier twee dagen over. De maïsmolen is alle dagen geopend, op zondag bezoeken we wat kerken, op maandag een schooltje. Het is eigenlijk vakantie, maar er wordt volop les gegeven aan de kinderen die wat achter lopen, zodat iedereen in september weer op om en nabij hetzelfde niveau begint. De kleinsten, van zes jaar, leren tellen, fruit en groenten in het Engels, bij de oudsten, die dertien zijn, staat aardrijkskunde op het programma.

Vanaf het meer naar de grens wordt het weer vlak. Het landschap is minder boeiend, maar er zijn genoeg dorpjes en mensen om de route interessant te houden. En minder boeiend is natuurlijk relatief, we zijn gewoon verwend. De laatste dag voor de grens zitten we in Karongo, en dit is weer een leuk drukker stadje waar wat te doen is. Hier worden we ook geconfronteerd met de slogan van ESCOM, zeg maar de Nuon van Malawi: power all day – every day. Ze hebben nog een lange weg te gaan, de stroom heeft er in Malawi iedere dag uitgelegen, vaak meer dan de helft van de dag achter elkaar.

De grens over gaat soepel, en wat we hoopten komt uit: we krijgen een visum voor 3 maanden. Dat scheelt weer ergens verlengen. Bij de grensovergang van Tanzania staat iemand dvd’s te verkopen. Nadat hij er een gesleten heeft aan de douanebeambte, krijgt Wilchard ook een voorstel: Kenny Rogers.

We rijden diezelfde dag nog door naar Tukuyu, en zodra we de grens over zijn verandert het landschap totaal. Flinke bomen, alles is veel groener en we gaan omhoog. Flink omhoog, zo’n kilometer. Er is zelfs een mevrouw die me vanuit de bananenbomen ‘sorry for the mountain’ toeroept. Maar het landschap is geweldig. Na de gewone bomen krijgen we koffie- en theeplantages en meer bananenbomen dan we ooit bij elkaar gezien hebben. Zo groen is het na Sumatra niet meer geweest.

Na Tukuyu krijgen we eerst mistbanken. Wolken en rook hangen laag tussen de heuvels. Als die opgetrokken is zien we nog wat thee en veel bananen, maar daarna velden vol aardappels, opgevolgd door worteltjes en kool. Fijn om te zien dat de mensen hier, en wij dus ook, in ieder geval de mogelijkheid hebben voor een gevarieerder dieet.

En dat is niet het enige wat anders is ten opzichte van Malawi. Er zit nog regelmatig een dorp, maar lang niet zoveel als in Malawi. Fietsers zie je op de wat langere afstanden amper, en waar in Malawi het gemotoriseerde verkeer grotendeels bestond uit meer-dan-volgeladen minibusjes en auto’s die dubbelden als shared taxi’s, zijn het hier brommers en personenauto’s met regelmatig een busje waarvan wel alle stoelen bezet zijn maar niet iedere vierkante millimeter. Ook Tanzania heeft het niet breed, maar breder dan Malawi en Zambia.

In het hotel in Tukuyu moet Wilchard bij het registreren naast nationaliteit ook zijn stam invullen. In het restaurantje bij het hotel gaat de muziek flink harder en staat het personeel te swingen zodra er een favoriet nummer langskomt. Voortdurend dus, want zij hebben de afstandbediening.

We mogen weer wennen aan nieuw geld en hebben de indruk dat Tanzania goedkoper is dan Malawi. Let wel, buiten het safaricircuit, want daar kun je in Tanzania zonder problemen enkele maandsalarissen besteden.

En we nemen afscheid van muli bwanji. Hier is het habari, met als antwoord nzuri. En soms krijgen we als extraatje een safari njema, goede reis, toegespeeld.

In plaats van het staatje dat jullie gewend zijn te zien als we een grens over gaan, staat alle info nu in een spreadsheet. Er is wat verdwenen en wat bijgekomen, maar zo kun je ook goed de verschillen zien met de landen die we al bezocht hebben. Hij staat hier, en ik zal voortaan het linkje in de blog waar we de grens overgaan herhalen. De gegevens zijn afkomstig van het world factbook van de CIA. De landen met de hoogste en laagste aantallen plus een definitie staan in een opmerking.

8 thoughts on “Habari Safari”

 1. Mooie foto’s , vooral die met de mist! Ik geniet ervan en jullie ook zo te lezen.
  Fiets ze nog. Gr. uit DB.

 2. Wat een super mooi verslag weer. Vooral de foto’s met de mistige ochtenden zijn prachtig. Gaan jullie nog een safari doen in Tanzania? Geniet er lekker van. Veel groetjes van Ruth en Bart

 3. .met veel plezier weer jullie verhaal gelezen. Groetjes uit het bloedhete Drenthe,waar wij fietsend door de bossen verkoeling vinden.

 4. Wederom leuk verhaal en mooie foto’s. En de cijfertjes in een spreadsheet is lekker overzichtelijk – en handig om te vergelijken.

 5. Die foto’s met de mist, prachtig! Wij kunnen nu wel zien hoe groen de bananen geplukt worden, graasgreun!! Wat is dit toch geweldig waar jullie mee bezig zijn! Ik geniet volop! En jullie ook als ik dit allemaal lees!
  Gr. Tien!

 6. Mooi weer dat verhaal. Die chipsies in Malawi verkopen ze dus nog steeds. Lekker! Gaan jullie nog in mbeya langs bij de missiepost. Denk dat wij daar wel 5 x geweest zijn 😮.

  Nog een tip die misschien wel te organiseren is voor jullie. Ruaha national park. Een van de mooiste parken in Tanzania vonden wij en veel goedkoper dan de noordelijke parken! We lezen wel weer hoe het jullie vergaat daar.

  Gr. Ellen en erik

 7. Hallo, wederom prachtige foto’s en boeiende verhalen. Fietsers nemen altijd een banaan mee om de hongerklop voor te blijven, nu hieraan hebben jullie geen gebrek gehad. Veel plezier samen en genieten van het mooie landschap.
  Groetjes Wil en Marijn.

 8. Weer hele fraaie foto`s nu krijgen jullie ook meer lucht met al dat groen en je niet tegen eten met de hoeveelheid bananen.
  Goed overzicht met de statistieken.

Comments are closed.